Oppleve Lofoten - planlegging, forberedelser og om ting å gjøre

Været

Webkameraene i Lofoten gir oss ferske bilder fra forskjellige steder, med dertilhørende inntrykk av været i Lofoten.

Webkameraer

Webkameraer i Lofoten presentert av Svolvaer.net. Webkamera er satt opp ved Svolvær Båt og Sjøfiskeforening, Pir E & Klubbhus, Lofoten Sveiseindustri og ved Laukvik indre havn, for å nevne noen.

Kart

"Kommunekart er beregnet for publikum og gir deg gratis, detaljerte kart og flybilder for hele Norge. Du kan søke på adresser, steder og eiendommer. Dette er samme løsning som brukes på mobile enheter, og kan brukes i alle nettlesere på pc." - hentet fra

Lofoten - hva og hvor er det?

Lofoten er et øyrike nord i Nordland, i Nord-Norge og strekker seg fra Skomvær utenfor Røst i sørvest til Raftsundet i nord-øst. Lofoten er som en arm som strekker seg sør-vestover ut i havet. Mellom Lofoten og fastlandet ligger Vestfjorden. Tidligere var Lofoten først og fremst mest kjent for Lofotfisket, men inntrykket nå tildags er at Lofoten er mest kjent som en turistdestinasjon, spesielt for de med bobiler.

Hvordan kommer en seg til Lofoten?

Det er flere muligheter for å komme seg til Lofoten. En kan enten komme langs veg, med båt eller med fly. Tog finnes ikke.

Langs veg til Lofoten

Kommer en langs veg er det gjerne eget framkomstmiddel, typisk bil eller gjerne bobil, som gjelder, men det er godt mulig å komme med buss. Vegen til Lofoten går via Vesterålen.

Til Lofoten med båt

Selvsagt kan du komme til Lofoten med egen båt. Men du kan komme med båter i rute. Det går flere ferger til og fra Lofoten, i tillegg til hurtigbåter og Hurtigruten eller tilsvarende. Det går ferger til Lofoten fra Bodø, Skutvik og Melbu.

Med fly til Lofoten

Lofoten har et par småflyplasser minst; på Leknes og noen kilometer fra Svolvær. Andre kjente flyplasser "i området" er Bodø og Evenes.

Tog er ikke mulig å reise til Lofoten med

Tog finnes altså ikke, men en kan ta tog til Narvik. Da må en reise via Sverige. Fra Narvik kan en ta buss til Lofoten. Nordlandsbanen går til Bodø. Fra Bodø går det som nevnte ferge, til Moskenes i Lofoten.

Før en reiser og ankomst

Før en reiser til Lofoten bør en sjekke værmeldingen. Påstanden er at om det er dårlig vær i Lofoten er i allefall halve sjarmen borte, men det kommer selvsagt an på hva en er ute etter.

I tillegg bør en orientere seg på kart for å finne ut hvor vegene og stedene er.

Om en trenger overnatting på turen bør en også planlegge dette.

En bør ha en viss formening om hva en skal gjøre i Lofoten; hvilke opplevelser, attraksjoner, severdigheter og aktiviteter en ønsker å få med seg. For de er mange.

Skal reisen gjøres med offentlig transport på noe vis kan det være greit å sjekke rutetider, spesielt om en skal ta tog til Narvik eller Bodø eller komme med fly. Planlegger en å ta ferge til Lofoten bør en også ha sjekket rutetider og evnt. ventetider, på sommeren kan det gjerne være lang ventetid for å komme med ferge.

Opplevelser og ting og gjøre

Som nevnt er det mye å gjøre, oppleve og se i Lofoten. Svolvær, Henningsvær, Nusfjord og Å er gjerne blandt favorittstedene. Det er også flotte strender også for de som ønsker å surfe på bølgene som kommer rullende inn fra Atlanterhavet. Turer i naturen er spesielt populære, det være seg padleturer, fjell- og fjæraturer, cruise og safari. Turer på muséer og gallerier er også populære å få med seg. Men i mange tilfeller er det å bare være i Lofoten fornøyelig nok; hva med en rusletur langs kaiene i Henningsvær?

Et lite tips kan være at en for med seg andre opplevelser i Nordland når en alt har tatt turen til Lofoten.

Ting å gjøre

Reine Rorbuer - classicnorway.no
Lofotmuseet
Lofotr Vikingmuseum
Svolvær
Lofoten Opplevelser AS
HurtigrutenOm tjenesten - Om personvern
Nord-Troms Web © 1999-2024